Selasa, 23 Jun 2009

BENAK @ TIDAL WEB


cgek gik fenomena yang berlaku di gumpey yang ku ingin kongsi ngn ktk org semua. bagi yang sik tau la, bagi yang dah tau ya tok aku just nak kongsi jak la. terutamanya orang yang baruk tau ngn kpg gumpey ataupun org gumpey yang dah lamak sik balit ke gumpey. fenomena tok sik berlaku kat semua sungai tau sik. kat beberapa buah sungei di sarawak jak yang ada. mun sik salah aku kat batrang lupar ngn batang sadong jak yang ada mun di sarawak la. ya setakat yang aku tau la nak.

fenomena nak di padah aku tok ialah fenomena air pasang berombak. dalam bahasa sarawak nya benak mun dalam bahasa org putih nya tidal web..........biasanya fenomena tok berlaku pada bulan 6 la. waktu tok air sungai akan jadi keruh akibat dari fenomena benak ya tek.

mun di batang lupar sri aman nak sidak sia ada pesta benak indah di polah sidak. tapi kat gumpey tok mungkin kmk org ctok x da rasa ada keistimewaan apa pun ngn benak ya sebab dari kecik dah besa tgr jadi x da rasa benda ya menarik gik.

tapi bagi sidak nak x pernah tgr ya memang kejadian ya agak pelik juak la....gne ombak besar ya boleh terjadi siney asal nya sampei siney nya abis ya semua kmk org di gumpey tok lum ada jawapan rasmi gik la......

bagi ktk org yang ada baca artikel tok nak ada maklumat lebih boleh share ngan aku la k....kat blog tok kita boleh kongsi bersama apa sebenarnya benak ( tidal web ) tok la a.....



5 ulasan:

deybit berkata...

benak juga adalah dikatakan gelombang fenomena alam yang amat dikagumi oleh orang serantau dirawak ya bah.dolok orang tua tua ngata ada mombok bah pasal benak ya. tapi ya dolok. kinek tok org sik percayak bha. sebab benak ya pekey oleh anak anak jati kampung ya berlombak. nama anak jati kampung nak biasa jadi pelombak terkenal ya BEDUp. tapi kinek tok nya dah jadi hero hindustan kat klang.ada pun bedup ya nama glamer beliau sebab beliau suka nait bot bedup. peya lah kata dongeng org tua tua.
bedup ya juak suka lumba mtor dolok dikampung gumpey mtor beliau ya
memang laju.mtor jenama honda cc yg amat tiada tandingan dikampung gumpey pada masa ya lah.org2 kampong amat kagum dgan keteraan beliau ngembak mtor beliau.
mcm2 aksi superman, batman, plastik man,terap man, postmen, smua man man lah katakan,
tiada dpat ditandingi oleh mana jejaka dikampong gumpey.
POWER RACING....
itulah sticker mtor beliau. ramai budak 2 bujang yg jeles ngan beliau.
asal pkl 630 pg ajak mtor beliau dah start runnig dah.
maka bliau akan jd superman lah.
org2 tua ramai yg berkenan nak buat menantu.
tapi apa kan daya satu hari mtor beliau kondem.so jadi batu sauh lah kinek tok.
ya ajak lah cerita aku lah.
kelak sambung agik.

SAIFUL BIN ALI berkata...

nang best cita ko bitr...hahaha./..bedup ya nama lamak jak ya...nektok dah jadi menager kilang dah beliau ya...

deybit berkata...

kelak ku nyanbung cerita ya agik
byk gik cerita pasal kpg gumpey tok
aku bz tuk
sik sempat nak reka cerita
ok kawan2
idup gumpey
idup gumpey
pui ada ganmbar kampung gumpey engkah agik bah
aku rindu oooo kampong gumpey

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
saiful berkata...

ok bit....boh riso k...lak ku ambik gmbr byk gik upload kat blog tok...ko pun ada apa cerita best pasal gumpey share ngn aku k...thanks 4 that goog effort and give full support to develop our village...:)...hidup GUMPEY!!!!...hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails