Selasa, 27 Januari 2009

PERSOALAN?????

SEPERTI BIASA SATU PENEMUAN BIASANYA AKAN MEMBUATKAN PELBAGAI CERITA YANG KELUAR DARI MULUT BANYAK PIHAK......

ADA YANG MENGATAKAN EMAS ITU KEPUNYAAN MAKLUK HALUS. ADA PULA YANG MENGATAKAN EMAS ITU MILIK KERABAT DI RAJA BRUNEI.

DAN FAKTA YANG PALING MENARIK PERHATIAN ILAH EMAS INI SEBENARNYA ADALAH HASIL ROMPKAN LANUN ATAU PEMBURU KEPALA ( HEAD HUNTER) .


SEMASA MELARIKAN DIRI DARI DI KEJAR PIHAK RAJA PUTIH SARAWAK (JAMES BROOKE) DI SUNGAI SKRANG, LANUN INI MUDIK KEHULU DAN MENYEMBUNYIKAN EMAS TERSEBUT DI KAWASAN INI.

ADAKAH INI BENAR?? BETUL ATAU MASUK AKAL???
KALAU EMAS ITU KEPUNYAAN LANUN, EMAS SIAPA YANG DIROMPAK NYA??
BILA,DI MANA???BENARKAH??

ITULAH PERSOLAN YANG BRMAIN DI MINDA ORANG YANG MENGEMARI SEJARAH.

TAPI SAYANG BAHAN KAJIAN SUDAH TIADA SATU REKOD PUN TIDAK DI JUMPAI CERITA MULUT DAN LISAN YANG BANYK TOKO TAMBAH........

KISAH LENYAP....SEJARAH HILANG......GENERASI TERKUBUR......

ANTARA BARANGAN EMAS YANG DI JUMPAI PENDUDUK TEMPATANEmas Kuning yang telah siap di jumpai.........

Antara bentuk-bentuk emas yang di jumpai.........

Koleksi emas dari kawasan Sekadang.........


Gambar emas yang seakan-akan gelang tangan....ANTARA EMAS YANG DI JUMPAI DI KAWASAN SEKADANG (SKADANG )

SATU LAGI KEAJAIBAN GUMPEY

Satu penemuan barangan antik atau barangan tinggalan sejarah terlah di jumpai di satu kawasan yang di kenali sebagi Sekadang( Skadang ) oleh penduduk tempatan. Barang antik yang sebenarnya amat bernilai itu dari segi harga di pasaran mahupun dari segi nilai sejarah barangan tersebut.

Menurut saksi mulut orng pertama yang menjumpai barangan kemas yang di percayai ada kaitannya dengan Kerabat Di-Raja Brunei itu, adalah pekerja ladang warga Indonesia yang berkerja sebagai pengendali Jenkaut. Samasa membuat parit bagi mengalirkan air dari ladang ke Sungai Sadong. Pekerja tersebut melihat objek berkilau dari tanah yang digalinya dan kemuadian mendapati objek tersebut adalah emas.

Menurut sasksi mulut lagi, antara barangan yang di jumpai dalah seperti mahkota diraja, kalung emas, butang baju emas, cucuk sangul emas, dan banyak lagi baranag kebesaran di raja zaman dahulu. ini merupkan satu penemuan yang begitu penting sebenarnya bagi Kampung Gumpey.

Perbuatan tidak bertangungjawab oleh pihak tertentu yang tidak mebitu tahu nilai sejarah telah mengambil brang tersebut dan di jual bagi mendapatkan wang. begitulah satu episod kehilangan satu baranagan sejarah yang amt berharga bagi Kampung Gumpey.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails