Selasa, 27 September 2011

Operasi Ikan Keli



Dalam keheningan tengah hari yang xberapa nak panas,
empat org b'sahabat duduk melepakkan diri di sebuah bus stand yang t'letak di tengah2 Kampung Gumpey
empat b'sahabat yg diketuai oleh (topok), the liman, topui dan ss sedang asyik m'lepak sambil b'sandar pada setiap tiang bus stand. (bagi yg suka melepak di bus stand sudah m'jadi k'banggaan jika dapat b'sandar pada tiang. malahan ada yg sampai b'tikam lidah b'rebut nak ambil tempat.)
the Gumpey's port

dalam masa yg sama the liman dengan muka serius nya menyuarakan pendapat hendak memancing ikan.
ikan apa kau nak pancing nie the liman??? si topok b'tanya.....
alaa, apa2 ikan pun xpa janji dapat dimakan jawab the liman dengan selamba......
dengan pantas topui b'suara: aku ada idea.....kita beli ikan keli, collect lah, pastue kita panggang ikan keli, apa macam?? bernas tak idea aku...(sambil t'senyum sinis).
dengan bangga nya ss m'jawab, aku setuju sangat dengan topui....

setelah semua b'sepakat......empat b'sahabat pun dengan bangga nya b'jumpa dengan tauke ikan keli(wa abeng).
setelah selesai urusan jual beli, akad jual(macam bisnes besar jak)......
ar-rahmat(anak tokei keli) dengan muka t'paksa mengambil jala nak tangkap ikan keli untk empat b'sahabat.

nak tengok aksi empat b'sahabat???
jom kita layan gambar.

the liman dengan b'semangat menangguk ikan keli, 

tadaa.....xda pun.

kolam ataupun pegong ternakan ikan keli.

ikan keli's house.

buat aksi plak dia.

topui dengan penuh gaya.

nah...ambik kau.

berat nye...mesti penuh dengan ikan.

mana ikan nya??

anak keli ke ikan keli dapat nie??

model ikan keli.

xcukup, nak tambah lagi.

sekali lagi....ini pasti banyak ikan.

hati2 bang, nanti kena sengat keli.....(petik oleh kelik kau lak)

1, 2, 3,.......lagi2....

topok b'puas hati dengan hasil tangkapan.

laa, dah siap dah.....apa lagi?? layan...

xdapat pandang dua kali....lesap dah.

demikianlah cerita empat b'sahabat dengan operasi ikan keli, malas dah aku nak tulis panjang2....
WARNING:

cerita ini adalah b'dasarkan kisah benar dan tidak b'sangkut paut dengan apa2 agenda.
cerita ini hanya sekadar p'kongsian dan penceritaan. w/pun cerita nya kurang faham.(aku yang menaip nie pun xfaham apa aku taip). itu semua tidak penting yang penting kita cuba dan terus mencuba. disini ingin memohon maaf sekiranya t'kasar tutur kata, t'silap taip, t'sasul ke......apa2 je lah.

'majulah industri kecil sederhana untuk sendiri, keluarga dan bangsa'

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

projek keli ka? ada projek bagus gik ka?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails